Translate

"Бескрајна Архива прилога ЗАВЕТИНА" (TUMBLER)

МИЛОШ МИЛОЈЕВИЋ

недеља, 15. август 2010.

Грешка уредника тзв. Културног додатка / В. Рогановић

Политика у свом  тзв. Културном додатку, у суботу 14. августа 2010, на 6. страници у дну  (Рубрика: Наслов по наслов) доноси, поред осталог, белешку о најновијој објављеној књизи "историчара и критичара др Александра Јеркова", у којој се поткрала врло груба омашка.


Издавач ове књиге је - Центар за културу, Едиција Браничево, из Пожаревца, на првом месту, и, као суиздавач, дакле, на другом месту, београдски Институт за књижевност, што се лепо види, и из Ципа, и из саме књиге. Као и са Веб страница овог агилног пожаревачког издавача. Зашто то новинар  Политике прећуткује својим читаоцима?
Текст је припремила и потписала "В. Рогановић" (уједно и уредник тзв. културног додатка).
Да ли је дотична уопште књигу о којој је реч  и погледала, или јој је неко издиктирао податке о књизи преко телефона? У чему је смисао њене погрешке? Нећемо призивати Фројда у помоћ. Не. Није реч ни о површности већ споменуте. Политика не поставља плитке и површне за уреднике важног додатка свог листа. Довољно је да се присетимо следеће грешке и чињенице на коју смо указали пре само пола године у једном чланку, у коме се на најгрубљи начин фалсификовао садржај новобјављеног броја часописа "Браничево" у тзв. културном додатку П. (видетети детаљније на овом блогу   http://tzvkulturnidodatak.blogspot.com/2010/02/blog-post.html   )
Политика је и пре пола године направила грешку, али није објавила исправку, као што је неће ни сада објавити - наравно, због тога и ова реакције и указивање.
Шта В. Рогановић има против Едиције Браничево, часописа Браничево, уредника А. Лукића? 
Ако јој та Едиција БРАНИЧЕВО са својим издањима, са уредником, није по вољи, зашто уопште и објављује белешке о књигама и часописима које овај  критички издавач из Пожаревца објављује? Зашто не буде, до краја, офирени, новопостављени, уредник-комесар? Та рубрика, иначе, у којој објављује белешке о тобож новим књигама, требало би да буде у библиографском смислу много коректнија, а не нека врста Кронике парохијског гробља по укус В.Р. Та рубрика из броја у број оличава процес декаденције, удаљавања од постојања и стварности српске књижевности, кроз неку фаталност површности, апсурдне игноранције и фаворизовања воћака и плодова који су сумњиви или трули и пре него што љосну о земљу. 



Нема коментара:

Постави коментар

Диоптрије ПОРТАЛА Великих претеча | Сазвежђа З