Други међународни витешки фестивал "Деспот Стефан Лазаревић - Јуст оут 2016", почео је код манастира Манасија код Деспотовца и трајаће до 28. августа.
Око 5.000 грађана, подно зидина средњовековног манастира Манасија, задужбине деспота Стефана Лазаревића, присуствовало је отварању фестивала који је ове године окупио 350 витезова из 15 држава.
Директор фестивала Владимир Благојевић је казао да је циљ те манифестације промовисање културног наслеђа које је оставио деспот Стефан, први српски витез витешког Реда змаја.
"Желимо да промовишемо Манасију, желимо да овај грандиозни објекат види цео свет. С друге стране, желимо да промовишемо овај крај који има много тога да понуди када је туризам у питању", казао је Благојевић.
Он је додао да очекује наредне године још више учесника, а за две године, на 600. годишњицу завршетка градње Манасије, да буде више од 20 земаља учесница.
После свечаног отварања наступила је плесна група "Уна сага Сербица" и француске групе које негују средњовековну музику "Тенгри" и "Етхномус".
У свечаном дефилеу учествовали су витезови из Русије, Украјине, Бугарске, Чешке, Словачке, Француске, Хрватске, Мађарске, Републике Српске, Румуније, Словеније и Србије. Домаћин манифестације била је српска витешка група "Бели орлови".
Посетиоци су имали прилике да виде оклопно борење, европско неоклопно борење, као и модерно мачевање. Били су ту и занимљиви плесови са ватром и мачевима, а своје умеће руковањем оружјем на коњу приказали су чланови Коњичког клуба "Љубичево".
Отварању фестивала присуствовали су амабасдор Русије Александар Чепурин, саветница председника Србије Станислава Пак Станковић, председник општине Деспотовац Никола Николић, као и бројни представници политичког и друштвеног живота Србије.
Другог и трећег дана фестивала на програму је мала школа мачевања и средњовековних друштвених игара, гађање из лука и стреле, као и турнир у Витешком селу.
Фестивал се одржава под покровитељством председника Србије.