ЂАЦИ подручног одељења Основне школе "Душан Јерковић Уча" у Дечу почеће сутра нову школску годину у комплетно обновљеној згради. Уместо оронулих зидова, плафона који опада, огуљене столарије, ученици ће се "уселити" у сређене и модерно опремљене учионице, захваљујући свом земљаку Ђорђу Петковићу. Иако је пре 16 године напустио Србију и отишао у Америку, Ђорђе никада није заборавио свој крај. Сваки долазак из Њујорка у Београд, значио је и одлазак у Деч.
Откад је запослен у "Ер Србији" у прилици је и да чешће посећује родно место. У сређивање школске зграде, која припада матичној осмолетки у Шимановцима, Петковић је уложио око 40.000 евра.
- На приредби поводом дана Светог Саве, видео сам да је плафон скоро пао, а и остали део зграде био је у јако лошем стању - прича Петковић. - Сазнао сам да у школу ништа није уложено 25 година. Решио сам да помогнем. Школа је сређена по угледу на америчке образовне установе .
Како каже Петар, ђаци нису крили одушевљење када су сазнали да ће им током распуста школа бити сређена.
- Уведено је централно грејање, замењени су подови, столарија, све је окречено, купљене нове клупе и столице, као и остали намештај, сређена купатила, направљена мултимедијална учионица - наводи Ђорђе. - Општина је финансирала замену плафона, а увешће и видео-надзор, тако да ће и безбедност ђака бити на највишем нивоу.
КАО НОВА
- ПРЕСРЕЋНИ смо и бескрајно захвални - не крије задовољство Снежана Станковић, директор ОШ "Душан Јерковић Уча". - Ђаци су практично добили нову школу. Ђорђе је уредио и комплетан ентеријер, купио техничке уређаје. Школа има око 110 ученика од првог до осмог разреда који ће сада имати сјајне услове за рад. Осим Ђорђа и општине, помогла је фирма "Динара" из Деча.